Smaki Lubelszczyzny 2007

Lubelszczyzna słynie z jedzenia smacznego i zdrowego. Dowiedli tego uczestnicy konkursu kulinarnego Smaki Lubelszczyzny 2007 organizowanego po raz czwarty przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Radio Lublin, Kurier Lubelski oraz Klaster Restauratorów i Hotelarzy, który odbył się w Filharmonii Lubelskiej.

Głównym założeniem i celem projektu jest promocja naszego regionu poprzez, często zapomniane, ale niezwykłe smaki, charakterystyczne dla Ziemi Lubelskiej.

Reklama

Tegoroczne Jury Konkursu "Smaki Lubelszczyzny 2007" obradowało w składzie:

1. Waldemar Sulisz - Kresowa Akademia Smaku

2. Ireneusz Łucka - Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie

3. Bogdan Rzążewski - Klaster Restauratorów i Hotelarzy

4. Wojciech Klusek - Kurier Lubelski

5. Magdalena Fijałkowska - Radio Lublin.

W kategorii kuchnia dworska, do której zgłosiło się 9 restauracji, Jury wyróżniło potrawę "Bażant po sarmacku" przygotowaną przez Restaurację FREGATA.

W kategorii kuchnia chłopska, do której zgłosiło się 9 restauracji, Jury wyróżniło potrawę "Lemiecha (kucia) ze siadłym mlekiem" przygotowaną przez Restaurację Zajazd Gościnny.

W rywalizacji Szkół Gastronomicznych, których do konkursu zgłosiło się 14, Jury przyznało:

1. I miejsce za potrawę "Pieczone żeberka w glazurze miodowej z kapusta i grzybami" przygotowaną przez Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Pszczelej Woli,

2. II miejsce za potrawę "Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie borowikowym" przygotowaną przez Technikum Rolnicze Zespół Szkół Technicznych i. T. Kościuszki w Bełżycach.

3. III miejsce za potrawę "Roladki wieprzowe nadziewane boczkiem i śliwkami z sosem z czerwonego wina" przygotowaną przez Zespół Szkół Nr 1 im. S. Sempołowskiej w Puławach,

Gala połączona była z degustacją potraw regionalnych, którą przygotował Gminny Ośrodek Kultury w Kąkolewnicy z powiatu Radzyń Podlaski Degustacji towarzyszył Zespół śpiewaczy "Brzozowianki" z Brzozowicy Dużej z repertuarem regionalnym.

Dzięki takim inicjatywom odkrywamy i popularyzujemy zapomniane walory smakowe Naszego Regionu. Jest to również okazja do spotkania adeptów sztuki kulinarnej reprezentującej szkoły gastronomiczne, które kształcą młodzież w tak trudnym ale i poszukiwanym zawodzie kucharza, z restauracjami uczestniczącymi w konkursie.

Wiadomość pochodzi z oficjalnej strony województwa lubelskiego.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje