Benedyktyni zapraszają na targ

16 i 17 czerwca w Opactwie Benedyktynów w Tyńcu odbędzie się Pierwszy Targ Benedyktyński, podczas którego zaprezentowany zostanie dorobek kulinarny klasztorów benedyktyńskich w Polsce i w Europie.

Na stoiskach dostępne będą znane już "Produkty Benedyktyńskie" takie, jak konfitury, syropy, suszone owoce, chleb, ciastka i cukierki, owoce w alkoholu. Jako pierwsi w Polsce mnisi zaprezentują też znakomite wina z Opactwa Pannohalma na Węgrzech, wino z klasztoru Muri-Gries w okolicach Bolzano we Włoszech, piwo trapistów z Czech i inne.

Reklama

Benedyktyni byli zawsze dla społeczeństw, w których żyli, ostoją bezpieczeństwa i pokoju. W dzisiejszych czasach starają się pozyskiwać środki na utrzymanie wielowiekowych klasztorów. Wszak główna reguła, zgodnie z którą żyją, mówi: "Ora et labora" - "Módl się i pracuj". Produkty, które będą prezentowane, są efektem postępowania właśnie według tej reguły, a cały dochód z targu przeznaczony zostanie na pokrycie kosztów odbudowy tzw. "wielkiej ruiny" - tego skrzydła klasztoru, które zostało zniszczone po kasacie w XIX w.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje