Kuchnia staropolska na Zamku w Pieskowej Skale

Kuchnia staropolska będzie tematem przewodnim VIII Dni Kultury Staropolskiej, które odbędą się w weekend na Zamku w Pieskowej Skale. W programie znajdą się m.in. warsztaty gotowania, degustacje średniowiecznych potraw i ekspozycja dawnego wystroju kuchni.

- Co roku staramy się, aby w jeden czerwcowy weekend pokazać turystom atrakcje na co dzień niedostępne. Za każdym razem chcemy przybliżyć historię, także naszego zamku. Przedstawiamy jakąś epokę, postać, dorobek kultury materialnej - mówiła Ewa Mikołajska, kustosz Zamku w Pieskowej Skale (oddział Zamku Królewskiego na Wawelu). - Naszym celem jest ożywić historię, oddziaływać na emocje gości, by wizyta w zamku i zdobyta tu wiedza wryły się w ich pamięć - dodała.

Reklama

Zamek w Pieskowej Skale będzie otwarty dla zwiedzających w sobotę i niedzielę w godzinach od 10 do 18.

W te dwa dni zainteresowani zobaczą wystawę "Stół sarmacki" przygotowaną specjalnie na VIII Dni Kultury Staropolskiej. Na ekspozycję zostaną przywiezione zbiory Zamku Królewskiego na Wawelu. Znajdą się wśród nich naczynia, srebra i tkaniny służące do zastawy stołowej. Ok. sto prezentowanych obiektów pochodzi z okresu od XVII do XIX w. - Te przedmioty pokazują bogactwo i urodę dawnego rzemiosła artystycznego - powiedziała kustosz.

Pojęcie serwisu stołowego pojawiło się w renesansie, kiedy powstały pierwsze grupy naczyń o identycznej dekoracji. Zamożne dwory używały wówczas naczyń majolikowych - wielobarwnie malowanych włoskich fajansów (rodzaj ceramiki). W Pieskowej Skale turyści obejrzą trzy majoliki: paterę, naczynie pod dzban, oraz efektowną misę hiszpańską z dekoracją inspirowaną sztuką arabską.

Wśród innych prezentowanych zabytków znajdą się: naczynia kamionkowe, czyli ceramiczne, miedziane dzbany i kufle, a także miedziane wanienki-chłodziarki, które znajdowały się obok stołów ucztujących i służyły do schładzania napojów. Nie zabraknie modnych od czasów baroku naczyń porcelanowych - najpierw sprowadzanych z Dalekiego Wschodu, od początku XVIII w. produkowanych w manufakturach europejskich m.in. w Miśni, Wiedniu, Berlinie, Petersburgu, a w Polsce np. w Korcu na Wołyniu. Inne eksponaty to m.in. sosjerki, wazy do zup, solniczki, srebrne świeczniki, sztućce oraz misy, miedziane naczynia kuchenne oraz formy do pieczenia bab i pasztetów.

Większość lekcji gotowania i degustacji zaplanowano na niedzielę. W tym dniu szczególną atrakcją - jak mówiła kustosz - będzie pokaz "Słowo i smak czyli Compendium Ferculorum - kuchnia staropolska na Zamku w Pieskowej Skale" w wykonaniu restauratora krakowskiego Jacka Łodzińskiego i jego restauracji. W prezentacji weźmie udział historyk i znawca kuchni staropolskiej prof. Jarosław Dumanowski, autor współczesnej reedycji "Compendium Ferculorum, albo zebranie potraw" - pierwszej polskiej książki kucharskiej (1682 r.), napisanej przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego.

W trakcie kilkugodzinnego pokazu eksperci mają gotować i rozmawiać z turystami o tradycjach kulinarnych dawnej Polski. Pokazowi będą towarzyszyły "warsztaty piernikowe" dla dzieci. Lekcje poprowadzą pracownicy krakowskiej restauracji "Pod Aniołem". - Pierniki kojarzą się nam ze starodawną Polską. Warsztaty będą okazją, aby zaznajomić najmłodszych z dawnymi łakociami, jakże odmiennymi od dzisiejszych - powiedziała kustosz.

Przypomniała, że w kuchni dawnej Polski szczególną rolę odgrywały przyprawy. - W formie zabawy zaprezentujemy uczestnikom imprezy tradycyjne staropolskie przyprawy, z których wiele obecnych jest i dzisiaj w naszej kuchni - mówiła kustosz.

Ponadto w programie Dni Kultury Staropolskiej znajdą się występy Zespołu Muzyki Dawnej i Tańca im. Matki Zofii Czeskiej z Gimnazjum nr 53 w Krakowie. W niedzielny wieczór odbędzie się spektakl poetycko-muzyczny "Najsmaczniejsza poezja staropolska" wykonywany przez krakowski zespół muzyki dawnej Camerata Cracovia oraz aktora Jerzego Zelnika znanego z roli Ramzesa w filmie "Faraon" Jerzego Kawalerowicza.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy