Wino i sarnina najlepszymi produktami Ziemi Tarnowskiej

Białe wino, sarnina po szlachecku, pstrąg wędzony i masło rzuchowskie to produkty, które zwyciężyły w tegorocznym konkursie "Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej".

Wręczenie nagród odbędzie się w sierpniu podczas dożynek w Ryglicach - poinformował Sebastian Fołta ze starostwa powiatowego w Tarnowie.

Reklama

Do konkursu zgłosiło się siedemnastu producentów oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych powiatu tarnowskiego. Komisja, której przewodniczył wicestarosta tarnowski Mirosław Banach, wybrała najlepszych w poszczególnych kategoriach.

Jak podkreślił wicestarosta, z roku na rok poziom konkursu jest coraz wyższy. - W powiecie tarnowskim jest spory potencjał, nie brakuje gospodarstw agroturystycznych na wysokim standardzie, mamy także bardzo ciekawe wyroby regionalne, które chcemy promować za pomocą takich właśnie przedsięwzięć - powiedział podczas ogłaszania wyników konkursu Mirosław Banach. Rok temu, z powodu powodzi, konkurs nie był organizowany.

Wśród laureatów konkursu znalazły się: "sarnina po szlachecku" (z Galicyjskiego Gospodarstwa Agroturystycznego "U Kazika" z Ciężkowic); wino białe półwytrawne Solaris 2010 z winnicy "Zawisza" z Brzozowej; "prołziok - nierówny placek" z gospodarstwo agroturystycznego "Wimika" z Kowalowej oraz "masło rzuchowskie" z gospodarstwa ekologicznego z Janowic.

W kategorii produkt turystyczny - agroturystyka I miejsce zajęło gospodarstwo agroturystyczne SPA "Odnowa" z Biadolin Radłowskich. Jury wyróżniło także botwinkę po polsku i pstrąga wędzonego z dwóch gospodarstw agroturystycznych z Kończysk.

Zwycięzcy otrzymali prawo używania w celach reklamowych tytułu "Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej 2011".

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje