36 godzin w Dubrowniku

Dubrownik /East News

​To wspaniałe, historyczne miasto położone w Dalmacji, stało się ostatnio niezwykłą ucztą - i to nie tylko dla oczu - czytamy na łamach "The New York Times".

Reklama

Dubrownik mógłby co prawda opierać swoją reputację tylko na swoim wyglądzie. Przez lata chorwackie miasto Stari Grad, w którym możemy podziwiać grube średniowieczne mury, gotyckie budynki i głęboki błękit Adriatyku, przyciągało dziesiątki tysięcy turystów, którzy w sezonie letnim maszerowali ulicami po błyszczących, pokrytych wapieniem kocich łbach, podziwiając miejsce, w którym kultura śródziemnomorska tak dobrze współgra z kulturą średniowiecza. 

Wcześniej nie miało to żadnego znaczenia, że restauracje miały kiepską ofertę, a wypicie dobrej kawy graniczyło z cudem.

Reklama

Jednak w tym 42-tysięcznym mieście, pewne rzeczy zaczynają się zmieniać. 

Turyści nadal przyjeżdżają tam tak samo tłumnie, jednak teraz mogą skorzystać z bogatej oferty restauracji, które serwują dania kuchni dalmatyńskiej lub odwiedzić jedną z hipsterskich kawiarenek, w których podają wyśmienitą kawę. Swoimi urokami przyciągają także koktajl bary.

Dubrownik w 2017 roku to uczta zdecydowanie nie tylko dla oczu.

PIĄTEK

15:00 - Wielki Mur

Wyjątkowy spacer po ciągnących się przez ponad trzy kilometry murach obronnych miasta daje niezwykłe możliwości. Co rusz można zatrzymać się na jednej z wież, czy w jednym z bastionów, a także w punkcie widokowym przy Stradun - głównej ulicy Starego Miasta, gdzie miejscowi zachowują się, jakby byli we własnym salonie. 

Opłata za wejście na mury dla dorosłych wynosi 150 kun (ok. 86 zł), a dla dzieci 50 kun (ok. 29 zł) - w cenie zawarta jest wizyta w twierdzy Lovrijenac, która leży na zachód od murów. Zbudowana na skale forteca z XI wieku jest czasem nazywana "Gibraltarem Dubrownika". Czasem wystawiane są tam sztuki teatralne. 

16:00  - Wejść  na Szczyt

Kamienista góra Srđ, która wznosi się nad Dubrownikiem jest wspaniałym miejscem do podziwiania widoków we wschodniej Dalmacji. Na wysokość 415 m.n.p.m można dostać się za pomocą kolejki linowej za którą zapłacimy 130 kun (ok. 74 zł). Po takich wrażeniach można wygospodarować odrobinę czasu na odwiedzimy w XIX-wiecznym forcie Imperial, w którym często odbywają się wystawy, jak na przykład "Dubrownik i wojna domowa 1991-1995" - w której pokazywane są zdjęcia i przedmioty powiązane z  obroną miasta przed serbskimi i czarnogórskimi żołnierzami na początku lat 90. XX wieku.

18:30 - Sącz przy zachodzie słońca

Opuść stare miasto jedną z trzech głównych jego bram - Ploce i poświęć 5 minut na przechadzkę do nowego baru na świeżym powietrzu, który powstał na tarasie niedawno odnowionego hotelu Exelsior. 

Weź krzesło i zamów gin z tonikiem lub travaricę - lokalną ziołowo-winogronową brandy i podziwiaj Stari Grad. Powiedz "adio" - czyli do widzenia w lokalnym dialekcie na widok słońca, które powoli zaczyna zachodzić.

20:00 - Chorwacka uczta

Dubrownik przepełniony jest wieloma wspaniałymi lokalami gastronomicznymi. Posat, położony tuż za murami przy bramie, oferuje ekskluzywne wersje tradycyjnych potraw z owoców morza, takich jak filet z dorsza w piance z fasoli i przepyszny makaron z  truflami, krewetkami i przegrzebkami. Spodziewaj się zapłacić około 700 kun (ok. 400 zł) za obiad dla dwojga, bez wina.

Jeśli masz ochotę na coś nieco innego, zasiądź przy stoliku w Azur, na jednej z ulic Starego Miasta, gdzie Darko i Vedran Perojevic, dwaj bracia, podają chorwacką kuchnię. Jest to połączenie pan-azjatyckich potraw z miejscowymi i składnikami, takimi jak curry z lokalnymi owocami morza. Kolacja dla dwojga to około 450 kun (ok. 257 zł), bez wina.

22:00 - Wstrząśnięty i zmieszany

Po przeciwnej stronie Starego Miasta znajduje się jeden z nowych barów, które otwarto niedawno w murach miasta. Oferuje około 70 miejsc, w tym 20 miejsc na świeżym powietrzu i obowiązuje w nim ścisły zakaz palenia. W barze można spróbować zarówno nowych, ciekawych połączeń alkoholi, jak i tych tradycyjnych. Jednym ze sztandarowych koktajli jest Plum Azur (są to śliwki wymieszane z koniakiem, śliwkową sake, sokiem z cytryny i gorzkimi kroplami - cena 65 kun, czyli około 37 zł). Jeśli jesteś głodny, bar oferuje także skromne menu oparte głównie na kanapkach, w których znajdziesz m.in. szynkę prosciutto z Dalmacji, czy ser Grana Padano. 

SOBOTA

9:00 - Coś dla smakoszy

Kawa Cogito - lokal, który swoje korzenie ma w Zagrzebiu - uruchomiła swoje młynki w maju Dubrowniku. To pierwsze takie miejsce w tym mieście. Sklep w Starym Mieście oferuje głównie kawę na wynos, więc można wybrać kawę filtrowaną, capuccino, czy kawę mrożoną i przechadzać się z nią wąskimi uliczkami, w poszukiwaniu miejsc, w których filmowano hitowy serial HBO "Gra o tron". 

11:00 - Piknik na wyspie

Na wybrzeżu Chorwacji znajduje się ponad 1000 wysp. Z Dubrownika można łatwo dotrzeć do Lokrum, 15 minut podróży promem ze Starego Portu (bilety kosztują 120 kun, czyli ok. 69 zł). W niewielkiej miejscowości Lokrum znajduje się ogród botaniczny, ruiny średniowiecznego klasztoru i resztki starego fortu. Jest to fenomenalne miejsce do tego, aby zjeść lunch na świeżym powietrzu. 

Piknik Dubrownik oferuje izolowane termicznie plecaki wypełnione produkowanymi lokalnie prosciutto, serem, chlebem, oliwkami, owocami, domowej roboty lemoniadą, a także innymi produktami z całej Chorwacji, takimi jak słynna regionalna kiełbasa z regionu Slawonii oraz wino z Istrii koszt to 550 kun (ok. 314 zł) na dwie osoby. 

19:00 - Pod dzwonem

Ze swoją zapierającą dech w piersiach linią brzegową, Dubrownik nie wydaje się być w miejscem, w którym podają mięso z ziemniakami. Peka - popularne wiejskie danie, którego nazwę można przetłumaczyć po prostu "pieczenie" - często nazywana jest także jedzeniem "pod dzwonem", ponieważ mięso i ziemniaki piecze się przez wiele godzin w naczyniu pod przykrywką właśnie w kształcie dzwonka. 

Najlepszym miejscem, w którym można spróbować tej wyśmienitej pozycji jest restauracja Konoba Dubrava, położona w Bosance, na wzgórzach koło Dubrownika (za taksówkę tam zapłacisz około 70 kun, czyli ok. 40 zł). Sam widok, jaki roztacza się z tego miejsca, jest wart tej ceny. W restauracji można zrobić rezerwację, a potem poinformować obsługę o tym, na jakie mięso się decydujesz - do wyboru jest wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub... mięso ośmiornicy. Przyjdź głodny, bo porcje są tam ogromne! Wieczorem posiłek umila muzyka na żywo. Kolacja dla dwojga kosztuje około 400 kun (ok 229 zł). Bez wina. 

22:00 Lokalnie i na żywo

Półwysep Peljesac, główny region winiarski południowej Dalmacji, leży ok. 40 km na północ od Dubrownika. Jeśli nie możesz wybrać się na wycieczkę po winnicach na półwyspie, wybierz się do Matusko, barze w Starym Mieście, w którym podają nie tylko lokalne wino, ale także wyjątkowe wino ze swojej własnej winiarni o tej samej nazwie. 

Dla kogoś, kto nie jest wielkim miłośnikiem wina, dobrą propozycją będzie wizyta w Buzz Bar, znajdującego się około 60 metrów od Matusko. To popularne wśród mieszkańców miejsce, w którym można wypić dobrego drinka w przystępnej cenie, a także posłuchać muzyki akustycznej na żywo. 

NIEDZIELA

12:00 - Widelec w drodze

Pantarul - jak nazywa się widelec w miejscowym dialekcie - to knajpa w której podaje się tradycyjne dla Dalmacji potrawy mięsne i z owoców morza. Każda z nich ma jednak współczesny akcent. To popularne w całym sąsiedztwie miejsce oferuje dania à la carte lub zestaw pięciu dań rybnych za 360 kun (ok. 206 zł). Niemal wszystkie składniki pochodzą z lokalnych upraw i połowów. 

W weekendy lepiej rezerwować tam stolik, ponieważ miejsce cieszy się wówczas dużą popularnością. 

Jeśli posmakuje ci jedzenie, na miejscu możesz także nabyć wyjątkową książkę kulinarną, w której właścicielka knajpy i kulinarna blogerka Ana-Marija Bujic  po angielsku opisuje potrawy z Dubrownika. Książka kosztuje 250 kun (ok. 143 zł). 

14:00 - Made in Croatia

Jeśli z Dubrownika chciałbyś zabrać ze sobą do domu coś więcej niż tylko opaleniznę, unikaj sklepów z pamiątkami na Stradun i zobacz, co się dzieje w Życiu Według Kawy. To sklep otwarty w zeszłym roku przez Sanję i Jona Kawaguchich, którzy prowadzą także zajazd w Starym Mieście. Sklep znajdujący się niedaleko bramy Ploce oferuje wysokiej jakości rzemieślnicze produkty chorwackie, takie jak piwo rzemieślnicze, alkohole, torebki, buty i koszulki.

Zakwaterowanie

Hotel Excelsior Dubrovnik (Frana Supila 12, 385-20-300-300, alh.hr, podwójny pokój od 2 tys. zł). Ten czterogwiazdkowy hotel, który otwarty został w maju 2017 roku po gruntownej renowacji, dysponuje 158 pokojami i apartamentami. Wszystkie zostały przeprojektowane z łóżkami typu king-size, pięknymi kolorami i lekkimi dębowymi podłogami. Nowa restauracja Sensus serwuje wysokiej jakości dania kuchni chorwackiej i kontynentalnej, z naciskiem na owoce morza. 

Hotel Kompas (Kardinala Stepinca 21; 385-20-300-300; alh.hr; pokój dla dwóch osób od 1100 zł). Czterogwiazdkowy hotel Kompas znajduje się przy spokojnej zatoce przy plaży, w pobliżu przepięknej promenady w miejscowości Lapad, około 8 kilometrów od Starego Miasta. Wszystkie pokoje dysponują balkonem, a większość z nich oferuje widok na połyskujące Morze Adriatyckie. Lobby holu na najwyższym piętrze i kawiarnia są dobrymi miejscami na oglądanie spektakularnych zachodów słońca.

Pensjonat Fresh Sheets (Świeże Prześcieradła - tłum) - (Buniceva Poljana 6; 385-91-896-7509; freshsheetsbedandbreakfast.com, podwójny pokój od 780 zł). Pensjonat oferuje zakwaterowanie w butikowym stylu w centrum Starego Miasta. Prowadzony przez przyjazną kanadyjsko-chorwacką parę, zapewnia sześć komfortowych pokoi i oferuje widoki na katedrę lub plac.

David Farley/The New York Times

Tłum.: KK

The New York Times

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje