Zapytaj Marthy: Kuchenka mikrofalowa, plastik i papier

Z pewnością warto poszerzyć swoją wiedzę na temat produktów, które traktujemy jak oczywistość - jak na przykład rzeczy, których używamy każdego dnia, by przygotowywać, przyrządzać i przechowywać żywność. Poniżej znajdziecie kilka praktycznych wskazówek dotyczących najpopularniejszych artykułów gospodarstwa domowego.

KUCHENKA MIKROFALOWA

To niesamowite, jak bardzo uzależniliśmy naszą codzienną egzystencję od kuchenki mikrofalowej. Mimo to jej działanie i wpływ na poddawaną obróbce żywność wciąż budzą pewną nieufność. Faktem jest, że kuchenki mikrofalowe emitują promieniowanie, jednak są to bardzo niewielkie ilości, uważane za nieszkodliwe tak przez FDA (amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków - przyp. tłum.), jak i większość naukowców. Oto kilka prostych wskazówek, których zastosowanie minimalizuje ryzyko związane z używaniem tego sprzętu.

Reklama

WAŻNE: Kuchenki z uszkodzonymi drzwiczkami lub zatrzaskiem mogą emitować większe dawki promieniowania, upewnijcie się więc, że wasz sprzęt jest w dobrym stanie. Jeżeli do przygotowywania posiłków używacie plastikowych pojemników, zwróćcie uwagę, czy widnieje na nich informacja "do użytku w kuchenkach mikrofalowych". Znajdującego się w kuchence pojemnika nie przykrywajcie folią z chlorku poliwinylu; zamiast niej używajcie ręczników papierowych - ale takich, które nie były sztucznie barwione bądź wybielane.

BARDZO WAŻNE: Do kuchenek mogą być wkładane jedynie ceramiczne lub szklane naczynia (w naczyniach metalowych mikrofale mogą wytworzyć prąd wirowy). W kuchence mikrofalowej mogą być ogrzewane jedynie naczynia specjalnie do tego przeznaczone. By zapobiec rozpryskiwaniu się potrawy, a jednocześnie zaoszczędzić na papierowych ręcznikach, przykrywajcie je szklaną pokrywką - taką, w jakie wyposażone są standardowe naczynia żaroodporne.

UWAGA! Unikajcie częstego przyrządzania posiłków w kuchence mikrofalowej. Przygotowujcie i odgrzewajcie potrawy, korzystając z konwencjonalnej kuchenki bądź piekarnika.

PLASTIKOWE POJEMNIKI

Największy niepokój dotyczący używania plastikowych butelek i pojemników budzi podejrzenie, że niektóre z nich mogą zawierać potencjalnie rakotwórcze związki chemiczne, które mogą przedostawać się do jedzenia i napojów.

Na wniosek grup doradztwa konsumenckiego, szczegółowym badaniom poddano trzy rodzaje plastików: polistyren (którego najbardziej rozpowszechnioną formą jest styropian), chlorek poliwinylu, używany do produkcji różnego rodzaju folii spożywczych, oraz plastik poliwęglowy, spotykany w butelkach, dziecięcych kubkach "niekapkach", a nawet butelkach dla niemowląt. W opinii FDA wszystkie wymienione tworzywa są bezpieczne. Jednak grupy doradztwa konsumenckiego - między innymi Institute for Agriculture and Trade Policy (Instytut ds. Rolnictwa i Gospodarki Handlowej - przyp. tłum.) i Envionmental Working Group (pozarządowa organizacja konsumencka typu non-profit - przyp. tłum.) - są innego zdania.

WAŻNE: W recyklingu plastiku poszczególne tworzywa oznaczone są numerami, które można znaleźć na spodzie każdego opakowania. Starajcie się nie przechowywać jedzenia w opakowaniach z polistyrenu (nr 6), chlorku poliwinylu (nr 3) i plastików poliwęglowych (nr 7), ponieważ prawdopodobieństwo przesączania się chemikaliów do żywności jest w nich dość wysokie. Zamiast nich używajcie naczyń szklanych lub ceramicznych. Do pakowania kanapek używajcie staroświeckiego papieru pergaminowego. Szczególnie narażone na ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych w związku z obecnością chemikaliów w plastikach są niemowlęta i dzieci. Unikajcie butelek i kubków "niekapków" z plastików poliwęglowych. Zawierają one bisfenol A (BPA), który zaburza pracę gruczołów.

BARDZO WAŻNE: Nie kupujcie wody w plastikowych butelkach. Po pierwsze, ten nawyk to marnotrawstwo; po drugie - nie ma żadnych dowodów na to, że woda butelkowana jest bezpieczniejsza niż woda z kranu. Wiele plastikowych butelek ponownego użytku produkuje się z poliwęglanów - zatem by zminimalizować ryzyko przesączania się związków chemicznych do zawartości butelek, nie wlewajcie do nich ciepłych ani gorących płynów. Oddawajcie do recyklingu butelki stare albo uszkodzone. Wydaje się, że najbezpieczniejszy wybór to metalowa butelka, którą można ponownie wykorzystać.

UWAGA! Jeśli to możliwe, unikajcie jakichkolwiek plastików w swojej kuchni. Żywność zakupiona w plastikowym opakowaniu powinna zostać zawinięta w papier pergaminowy lub przechowywana w szklanych bądź ceramicznych naczyniach.

PRODUKTY PAPIEROWE

Produkty papierowe przeznaczone do użytku w gospodarstwie domowym są tak wszechobecne, że nie zaprzątamy sobie tym faktem uwagi. Tymczasem kiedyś na rynku dostępne były tylko tekstylne ręczniki kuchenne i serwetki , nadające się do wielokrotnego użytku. Obecnie każdego dnia na całym świecie do kosza wędrują zużyte produkty papierowe odpowiadające 270 tysiącom drzew. Prawdą jest, że niektóre z nich wykorzystują papier pochodzący ze specjalnych hodowli drzew. Głównym źródłem pozyskiwania papieru wciąż pozostają jednak zwyczajne lasy, co w konsekwencji prowadzi do erozji gleby i zanikania naturalnych środowisk bytowania wielu gatunków zwierząt. Także sama produkcja papieru jest szkodliwa dla środowiska.

WAŻNE: Produkty wykonane z cieńszego papieru są bardziej przyjazne środowisku niż te, w których zastosowano papier wielowarstwowy lub powlekany. Używajcie papierowych ręczników oszczędnie, a kiedy tylko się da, wykorzystujcie je kilkakrotnie. Kupujcie jedynie biały, bezzapachowy i nie nasączony żadnymi substancjami papier toaletowy. To samo dotyczy chusteczek higienicznych.

BARDZO WAŻNE: Kupując produkty papierowe, które poddano procesowi wybielania z wykorzystaniem wody utlenionej, tlenu albo wybielacza ozonowego, przyczyniacie się do redukcji poziomu chloropochodnych dioksyn w powietrzu i wodzie. Najlepszy zakup to produkty oznaczone jako "całkowicie wolne od chloru" (TCF); "wyprodukowane w procesie PCF" oznacza brak najbardziej szkodliwych związków chloru; "ECF" to odmiana najmniej pożądana - niemniej jednak lepsza, niż wyroby produkowane metodami konwencjonalnymi. Idealny wybór to oczywiście produkty w żaden sposób nie wybielane.

UWAGA! Używajcie tekstylnych serwetek nadających się do prania - są one bardziej chłonne, niż niektóre "ekologiczne" marki. Ręczniki papierowe zastępujcie gąbkami, ściereczkami do naczyń i ręcznikami kuchennymi. Szukajcie produktów wyprodukowanych z papieru odzyskanego w procesie recyklingu - najlepszy jest ten z wysoką zawartością odpadów pokonsumenckich.

Martha Stewart/Martha Stewart Living Omnimedia, Inc.

tłum. Katarzyna Kasińska

Dowiedz się więcej na temat: przechowywać | ryzyko | żywność | tłum | plastik | kuchenka | kuchenka mikrofalowa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje