Podkarpackie winnice atrakcją dla turystów

Połowa spośród ponad 150 winnic na Podkarpaciu przyjmuje turystów. Jak powiedziała sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro, miejscowi winiarze turystom podróżującym w regiony winiarskie oferują m.in. zwiedzanie winnic oraz degustacje.

- Turystyka winiarska w naszym regionie pojawiła się dopiero kilka lat temu, jednak zainteresowanie podkarpackimi winnicami rośnie z roku na rok - powiedziała Wawro.

Reklama

Dodała, że enoturystów, czyli turystów zwiedzających regiony winiarskie, w winnicach południowo-wschodniej Polski "można spotkać codziennie". - Niektóre spotkania są wcześniej zaplanowane, ale wielu gości z kraju i zagranicy zagląda do nas np. przy okazji pobytu w Bieszczadach, czy Beskidzie Niskim - zaznaczyła sekretarz SWP.

Kilka winnic oficjalnie już sprzedaje swoje wyroby. Kolejnych kilka załatwia formalności i w przyszłym roku będzie mogło już sprzedawać wino z tegorocznych zbiorów. Według Wawro, winiarze nie mają problemów ze sprzedażą wina.

- Przyjeżdżają do nas enoturyści nastawieni nie tylko na degustacje, wielu z nich nasze wina chce kupić i zaprezentować swoim znajomym. Chcą pokazać, że polskie wina w niczym nie ustępują tym wytwarzanym w starych krajach winiarskich. Nasze wina są typowe dla klimatu; określamy je mianem win północnych - zauważyła.

Dariusz Rosół, właściciel winnicy z okolic Przeworska, miał obawy czy jego gospodarstwo będą odwiedzać turyści. - Jednak z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że wciąż mam za mało wina, aby sprostać oczekiwaniom - przyznał.

Enoturystom podkarpaccy winiarze oferują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje. Niektóre winnice oferują noclegi i wyżywienie.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje