Więcej szkodliwych substancji w żywności

Resort rolnictwa planuje nowelizację prawa żywnościowego, w której obniżone zostaną limity chemikaliów zawartych w żywności - donosi poniedziałkowa "Rzeczpospolita". Chodzi m.in. o pestycydy i inne substancje szkodliwe dla zdrowia.

Limity chemikaliów ustala UE, ale kraje członkowskie dodatkowo mogą je dodatkowo zwiększyć i Polska tak właśnie robi. Teraz może się to zmienić.

Reklama

"Rz" przyznaje, że na razie ministerstwo opublikowało jedynie projekt noweli rozporządzenia o tym, ile pestycydów może się znaleźć w paszach. Z planów legislacyjnych resortu wynika jednak, że chce on obniżyć wymogi dla wyrobów mlecznych o tradycyjnym charakterze.

Pomysł ministra rolnictwa Marka Sawickiego podoba się lobby rolniczemu, które uważa, że polskie firmy nie mogą być gorsze od zagranicznych, które u nas handlują. Do tej pory wyższe standardy rolnikom nie przeszkadzały, bo ich produkty i tak były tańsze. Teraz jednak ceny surowców poszły w górę i sytuacja się zmieniła.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: substancja | limity

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje