Japonia: Ostrzeżenie przed zjedzeniem trujących ryb

Ryba fugu, czyli rozdymka tygrysia w japońskiej kuchni uznawana jest za rarytas. Jednak jedzenie jej porównywane jest czasem do gry w "rosyjską ruletkę" - niewłaściwie przygotowana jest trująca. W japońskim mieście Gamagori ogłoszono alarm po tym, jak jeden ze sklepów sprzedał niewłaściwie oprawione ryby.

Supermarket w Gamagori sprzedał pięć porcji ryby fugu, którym omyłkowo nie usunięto wątroby. We wnętrznościach, a także ikrze tej ryby znajdują się niebezpieczne dla człowieka toksyny. 

Reklama

Śmiertelne zatrucie spowodować może nawet błąd w sposobie oprawiania ryby. Sklepowi udało się odnaleźć trzy spośród pięciu osób, które kupiły potencjalnie śmiertelnie niebezpieczny posiłek. 

Władze Gamagori uruchomiły centrum powiadamiania kryzysowego, aby odnaleźć pozostałych dwóch klientów supermarketu. Zaapelowano o niespożywanie ryby fugu. Co roku z powodu zatrucia tą rybą w Japonii umiera kilka osób. Zawarte w niej toksyny najpierw powodują paraliż wokół ust, a następnie gwałtowną śmierć. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje