Kuchnia według Puszkina

W muzeum Aleksandra Puszkina w rosyjskiej miejscowości Bołdino powstanie restauracja, gdzie serwowane będą ulubione dania poety. Kuchnia według Puszkina będzie jednak niewyszukana - uprzedza dyrektor placówki Jurij Żulin.

Przedsięwzięcie opisała w czwartek rosyjska agencja RIA-Nowosti.

Reklama

Jak się okazuje, rosyjski romantyk gustował w prostych potrawach. W menu restauracji znajdą się pieczone ziemniaki, kiszone jabłka, mielone kotlety ze szpinakiem i szczawiem, a wśród deserów - konfitury z agrestu.

Wykwintne uczty, opisane przez Puszkina w poemacie "Eugeniusz Oniegin", były bardzo dalekie od jego własnych gustów kulinarnych - podsumowuje dyrektor muzeum.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: muzeum | kuchnia | kuchnia+

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje