RMF: Holendrzy ostrzegają przed jajkami z Polski

Holenderska agencja ds. kontroli jakości żywności wykryła salmonellę w jajkach z Polski - dowiedziała się brukselska korespondentka RMF FM, Katarzyna Szymańska-Borginon. Miały one trafić do siedmiu krajów Unii Europejskiej, w tym do setek belgijskich restauracji.

Holandia poinformowała Belgię i inne kraje UE poprzez specjalny unijny system wczesnego ostrzegania o skażonych salmonellą polskich jajkach. Miały one zostać sprowadzone przez kilka holenderskich firm i trafić do siedmiu krajów Unii. Dostarczono je m.in. do setek belgijskich restauracji.

Reklama

Belgijska agencja ds. kontroli żywności AFSCA bardzo poważnie traktuje ostrzeżenia i próbuje skontaktować się z restauracjami, które je zakupiły. 

W opublikowanym komunikacie AFSCA podaje, że chodzi o bakterię salmonella enteritidis. 

Agencja ostrzega, że spożycie surowego jajka skażonego salmonellą może być niebezpieczne zwłaszcza dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych.

Katarzyna Szymańska-Borginon

Dowiedz się więcej na temat: Holandia | jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje