Włochy: Światowe targi pikantnej papryczki

Wyjątkowo pikantnie zrobiło się w mieście Rieti w środkowych Włoszech, gdzie zainaugurowane zostały światowe targi ostrej papryczki, zwanej po włosku peperoncino. Zaprezentowano tam 400 gatunków tego przysmaku z pięciu kontynentów.

Pierwsza edycja targów pod nazwą "Rieti Pikantne Serce" , odbywających się do niedzieli w Palazzo Papale, wywołała ogromne zainteresowanie mieszkańców i smakoszy, przybyłych z wielu rejonów Włoch. W czasie weekendu spodziewany jest prawdziwy najazd wielbicieli ostrej kuchni, a także restauratorów, kupców.

Reklama

Przypomniano przy okazji historię tej przyprawy, odkrytej około 1500 roku w Gujanie, a także to, w jak różnych celach jest obecnie wykorzystywana. I tak na przykład we Włoszech funkcjonariusze straży miejskiej w niektórych miastach wyposażeni są w spraye z peperoncino. Przydają się one w przypadkach interwencji wobec agresywnych przestępców. Można je kupić również w celach obrony własnej. W Dniu Kobiet rozdawano je mieszkankom Mediolanu.

Ostra papryczka, zwłaszcza ta czerwona, to jeden z ważniejszych elementów włoskiej kuchni i składnik sosów, ale też znakomity dodatek do czekolady. Coraz popularniejsze są również lody czekoladowe z dodatkiem peperoncino.

Dowiedz się więcej na temat: targ | Włochy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje