Święto Piwa

Miłośnicy "złotego trunku" będą mogli 5 sierpnia uczcić Święto Piwa i Piwowaru, które w Polsce obchodzone jest od 2008 roku.

Już Bolesław Chrobry był piwoszem

Reklama

Najstarsze wzmianki na temat produkcji piwa spotykamy już w starożytności. Pochodzą one z Mezopotamii 4000 lat p. n. e. Piwo było istotne także dla cywilizacji babilońskiej oraz egipskiej w przeciwieństwie do kultury rzymskiej i greckiej, gdzie najważniejszą rolę odgrywało wino. Jedynymi narodami w Europie, które warzyły piwo, są Galowie, Celtowie oraz Iberyjczycy.

Historia browarnictwa w Polsce sięga już czasów początków dynastii piastowskiej. Wspominają o nim w swoich utworach Jan Długosz i Gall Anonim. Co ciekawe, pierwszy król Polski, Bolesław Chrobry, został określony mianem piwosza w kronice Thietmara z Merseburga. Trunek ten zdobył w Polsce ogromne uznanie - świadczy o tym fakt, że spożywały go wszystkie warstwy społeczne oraz że w XIV wieku każde większe miasto miało swój własny browar. Do XVII wieku wytwarzano głównie piwo pszeniczne, które z biegiem czasu zostało zastąpione jęczmiennym.

2,6 mld litrów piwa w ciągu roku

Do produkcji piwa wykorzystywane są głównie: jęczmień, chmiel, woda, drożdże. Wyróżniamy dwa rodzaje fermentacji: górną i dolną, zdarza się także fermentacja spontaniczna. Piwa górnej fermentacji swoją międzynarodową nazwę "ale" wywodzą od dawnego, angielskiego określenia piwa i poddawane są obróbce w wysokich temperaturach, nawet do 25 stopni C, zaś piwa dolnej fermentacji w temperaturze niskiej, do 5 stopni C.

Branża piwowarska jest najszybciej rozwijającą się częścią polskiej gospodarki. To skutek większego zainteresowania alkoholami niskoprocentowymi. W okresie od kwietnia 2009 do marca 2010 Polacy wypili blisko 2,6 mld litrów tego trunku. Z prowadzonych badań wynika, że najczęściej wybieramy piwo dolnej fermentacji.

Dlaczego warto pić piwo?

Większość ludzi sięga po piwo ze względu na jego orzeźwiający smak, ale są też tacy, którzy cenią jego delikatną piankę lub po prostu lubią je degustować podczas spotkań ze znajomymi.

Piwo, spożywane w niewielkiej ilości, ma właściwości odchudzające. Przyspiesza przemianę materii oraz zawiera antyoksydanty, które chronią przed chorobami serca.

Spotykamy się także z działaniami leczniczymi piwa. Te z wysoką zawartością chmielu zawierają polifenole, które pomagają obniżyć cholesterol, a także wspomagają walkę z rakiem i niszczą wirusy. Piwo pomaga również w oczyszczaniu nerek - dzięki jego właściwościom moczopędnym wypłukiwane są z organizmu substancje szkodliwe.

Trzeba jednak pamiętać, że piwo jest napojem bardzo kalorycznym. Pół litra tego trunku to ponad 200 kalorii. Efektem nadmiernego spożywania piwa jest często "mięsień piwny", który pojawia się na brzuchu.

Birofile

Birofile - tak nazywani są miłośnicy i pasjonaci piwa. Birofilistyka powstała w latach 90., teraz jako hobby zaczęła się gwałtownie rozwijać, tworząc liczne stowarzyszenia.

Birofile nie tylko lubią piwo pić, ale najważniejsze dla nich jest pogłębianie wiedzy o piwie oraz zbieranie różnych akcesoriów związanych z piwem: podkładek pod kufle, kapsli, kufli, butelek, szklanek, otwieraczy czy nawet etykiet. Dla birofilów spożywanie piwa przypomina rytuał - zwracają oni uwagę na takie detale jak odmiana piwa, jego temperatura, dobór odpowiedniego naczynia do danego gatunku oraz sposób jego serwowania. W Polsce odbywa się międzynarodowy Festiwal Birofilów, na który zjeżdżają miłośnicy z całej Europy. Do głównych atrakcji tej imprezy należą między innymi giełda birofili i konkurs piw domowych.

Piwo cieszy się szerokim uznaniem na świecie - świadczy o tym fakt, że jest trzecim najpopularniejszym napojem, po wodzie i herbacie. Warto więc, od czasu do czasu, w upalne wakacyjne dni, skosztować lekkiej piwnej goryczki.

Monika Jelonkiewicz

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje