Ruszyła budowa hali sportowej

W Połczynie Zdroju rozpoczyna się kolejna w ostatnich latach wielomilionowa inwestycja. Wielofunkcyjna hala sportowa stanie przy Gimnazjum Publicznym w Połczynie Zdroju.

Pomysł budowy hali z prawdziwego zdarzenia istniał w Połczynie o dawna, ale potrzeba istnienia takiego obiektu stała się szczególnie nagląca po zakończeniu rozbudowy i modernizacji Gimnazjum Publicznego. Duża i okazała szkoła nie posiadała wystarczającego zaplecza do prowadzenia zajęć z wychowania fizycznego. Kolejny argument za rozpoczęciem tej inwestycji wynika wprost z uzdrowiskowej funkcji miasta. W połączeniu z doskonałą bazą noclegową i zabiegową Połczyn mógłby stać się miejscem organizowania np. zimowych obozów sportowych i rozszerzyć w ten sposób swoją ofertę uzdrowiskowo-turystyczną.

Reklama

Ze względu na podwyżki cen w branży budowlanej inwestycja będzie kosztować około 9 milionów złotych, czyli więcej niż pierwotnie planowano. Również z uwagi na wzrost cen w budownictwie niełatwo było znaleźć wykonawcę. Ostatecznie po kolejnym przetargu wykonawcą została firma "In-Tech" ze Świdwina. W związku z dużymi kosztami połczyński magistrat od dawna zabiegał o dofinansowanie tego zadania ze źródeł zewnętrznych i starania te przyniosły pierwsze sukcesy. Do budowy hali w Połczynie Zdroju dołoży się Ministerstwo Sportu, które przyznało na ten cel 1,1 mln złotych, jednak gmina na tym nie poprzestanie i w dalszym ciągu będzie się ubiegać o dofinansowanie inwestycji z innych źródeł.

Budynek hali sportowej został zaprojektowany jako budynek parterowy z antresolą dla 295 widzów oraz trybunami składanymi na poziomie boisk dla ok. 70 widzów oraz osób niepełnosprawnych. Wysokość sali sportowej nad boiskami - 7,0 m do 7,2 m, Boisko główne sali - 24x44m z obrzeżami dla boisk o wym. do piłki ręcznej - 20x40m,koszykówki- 15x28m i siatkówki - 9x18m oraz tenisa- 10,97x23,77m.Podział areny 2 kotarami zwijanymi na 3 pola treningowe z boiskami poprzecznymi treningowymi. W obiekcie zaprojektowano 2 zespoły sanitarne przy sali głównej, pokoje dla trenerów, nauczycieli wf z węzłem sanitarnym, dwie sale pomocnicze - fitnes/gimnastyka i siłownia z zespołami sanitarnymi, zespół wc ogólnodostępny dla zawodników. Ponadto zaprojektowano pomieszczenia magazynowe i techniczne. Budynek dostosowany będzie do korzystania przez osoby niepełnosprawne. Podłogi w sali sportowej i fitness z litego drewna dębowego lub bukowego na ruszcie drewnianym z systemem wentylacji mechanicznej.

Wiadomość pochodzi ze strony oficjalnej Połczyna Zdroju.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje