RMF24: Polskie ślimaki „anonimowo” podbijają Francję!

Majówka to okazja do zbierania winniczków! Polskie ślimaki tego gatunku podbijają stoły paryskich smakoszy, bo we Francji prawie one wyginęły, a ich hodowla uznawana jest za mało opłacalną. Francuzi często jednak w ogóle nie wiedzą, że jadają polskie winniczki, bo nazwa tego gatunku brzmi po francusku „ślimak z Burgundii".

Według obowiązującego prawa zbieranie dzikich winniczków dozwolone jest w Polsce głównie w maju. Duża część z nich trafia później na paryskie stoły jako "ślimaki z Burgundii". Wielu Francuzów myśli wiec, że pochodzą one naprawdę z tego francuskiego regionu, gdzie wyginęły one m.in. z powodu stosowanych w rolnictwie pestycydów. - Wszystkie 'ślimaki z Burgundii’, które sprzedawane sa we Francji n.p. jako mrożonki, w praktyce importowane są z Polski, Ukrainy, Czech, Węgier i innych krajów. Klienci na ogół o tym nie wiedzą, ale - tak czy inaczej - te ślimaki bardzo im smakują - tłumaczy korespondentowi RMF FM Markowi Gładyszowi szef jednego z paryskich sklepów spożywczych.

Reklama

A ponieważ Francuzi uważają zazwyczaj, że ich rodzima żywność jest najlepsza - handlowcy w pewnym sensie "ukrywają" (a przynajmniej nie mówią o tym zbyt głośno) również pochodzenie coraz częściej hodowanych w Polsce tzw. szarych ślimaków, które trochę przypominają winniczki, ale rosną szybciej. Znowu chodzi o subtelności językowe. Ślimaki szare okraszane są najczęściej masłem, koprem i czosnkiem w zakładach przetwórstwa spożywczego, a następnie sprzedawane we francuskich sklepach jako "ślimaki po burgundzku" - bo tak nazywają się pieczone mięczaki w ten sposób przyrządzone. 

- Dopiero teraz - kiedy zadał mi pan pytanie - zdałam sobie sprawę, że nigdy nie sprawdzałam, skąd pochodzą ‘ślimaki po burgundzki’. Nie wiedziałam, że część z nich importowana jest z Polski. Najważniejsze jest jednak to, że są smaczne! - wyjaśnia Markowi Gładyszowi 34-letnia paryżanka Chloe w jednym ze sklepów spożywczych we francuskiej stolicy. Aż 85 procent ślimaków spożywanych przez Francuzów pochodzi z Polski, innych krajów europejskich oraz Afryki północnej.

Marek Gładysz


Dowiedz się więcej na temat: ślimaki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje