Reklama

Reklama

Nasze kosze kipią od marnowanej żywności

Marnujemy niewiarygodne ilości jedzenia. Liczby są zatrważające: rocznie na całym świecie wyrzucana jest jedna trzecia wyprodukowanej żywności, w Europie – połowa. Polska odpowiada za 10 proc. marnotrawstwa w UE, co daje nam piątą pozycję w niechlubnym rankingu i przelicza się na 9 mln ton jedzenia. Według statystyk, dwie trzecie produktów wyrzucanych w gospodarstwach domowych nadaje się jeszcze do spożycia. Problemem zajął się Parlament Europejski, który wezwał kraje UE do ograniczenia marnowania żywności o 30 proc. do 2025 roku i o 50 proc. do roku 2030.

Oczywiste jest, że przeciętny człowiek nie patrzy na wyrzucane przez siebie produkty w szerszych ramach czasowych, przez co nie może ocenić, jak to wpływa chociażby na jego budżet. Z tego powodu istotną misją organów UE oraz władz poszczególnych państw jest tworzenie programów, które mają na celu uświadomienie obywateli w dziedzinie marnowania żywności i racjonalnego podejścia do zakupów.

Reklama

Rozwaga podczas kupowania produktów spożywczych okazuje się szczególnie ważna w czasie okołoświątecznym, bo - jak wskazują statystyki - ogromne ilości jedzenia w Polsce wyrzucane są przede wszystkim w okresie bożonarodzeniowym i wielkanocnym. Warto również podkreślić, że generalnie najwięcej jedzenia ląduje w koszach młodych ludzi.

Do ograniczenia wielkości zakupów i marnowania produktów spożywczych przekonać może konsumentów przede wszystkim argument finansowy. Dzięki zredukowaniu ilości wyrzucanego jedzenia, każdy Polak mógłby zaoszczędzić ponad 2 tys. złotych.  

Jeśli chodzi o realny i bezpośredni wpływ organów państwowych na problem marnowania żywności, to może on zaistnieć jedynie na etapie procesu wytwarzania i dystrybucji żywności. Dobrym przykładem jest tutaj Francja, w której handlowcy mają obowiązek przekazywania części produkcji na cele charytatywne, a za bezzasadne niszczenie jedzenia płacą grzywny.

W akcje przeciwdziałające food waste angażuje się również sami przedstawiciele branży spożywczej. Na arenie międzynarodowej znane są działania przedsiębiorstwa Tesco, które poza tym, że bada skalę marnowania żywności, to stara się wpłynąć na redukcję problemu wyrzucania produktów spożywczych na każdym etapie łańcucha dostaw.

Podczas tegorocznego Forum Ekonomicznego w Krynicy (4-6. września) odbędzie się panel dyskusyjny  poświęcony problemowi wyrzucania jedzenia. W debacie "Problem Food Waste - jak Europa radzi sobie z marnowaniem żywności?" udział wezmą przedstawiciele banków żywności, agencji żywności i sektora spożywczego. Uczestnicy dyskusji zastanowią się, jak zapobiegać marnowaniu jedzenia, przeanalizują jego skutki oraz dotychczasowe działania Unii Europejskiej i poszczególnych państw.

Portal Interia jest partnerem medialnym XXVIII Forum Ekonomicznego w Krynicy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje