Reklama

Reklama

Starachowice: Kolejnych dziewięciu pracowników zakładu mięsnego zakażonych

Zakażenie SARS-CoV-2 potwierdzono u kolejnych dziewięciu pracowników zakładu Animex Foods w Starachowicach (woj. świętokrzyskie). Wirusa wykryto w sumie u 53 osób, wśród których sześć to pracownicy firm zewnętrznych, które współpracują z producentem mięsa.

"Otrzymaliśmy kolejne wyniki badań naszych pracowników na obecność koronawirusa. Dziewięć osób miało wynik dodatni. Łącznie zarażonych tym wirusem jest 47 osób z zakładu i sześciu pracowników firm zewnętrznych współpracujących z Animex Foods" - powiedział rzecznik prasowy firmy Łukasz Dominiak. Dodał, że na kwarantannie przebywa obecnie ponad 180 pracowników zakładu.

Reklama

"Osoby, u których zdiagnozowano obecność koronawirusa, to w większości pracownicy przebywający na kwarantannie. To z tej grupy wywodzą się, z małymi wyjątkami, nowe przypadki zarażenia" - podkreślił Dominiak.

Pierwszy przypadek stwierdzono 15 maja

Pierwszy przypadek zakażenia koronawirusem w starachowickiej firmie stwierdzono 15 maja. Dominiak zapewnił, od początku wystąpienia pandemii w Polsce przedsiębiorstwo wdrożyło specjalne środki bezpieczeństwa. Zaznaczył, że wszystkie działania firma konsultuje z najlepszymi w kraju ekspertami od epidemiologii.

"Odsunęliśmy od pracy ponad 200 pracowników powyżej 60. roku życia lub mających choroby towarzyszące, bo są w tej grupie najbardziej zagrożonych osób. Prewencyjnie też wysłaliśmy do domów pracowników wydziałów narażonych na największe ryzyko, z grupy tzw. ryzyka kontaktu" - dodał rzecznik Animex Foods, który podkreślił, że nawet przy najmniejszych objawach pracownik jest wysyłany na badania pod kątem koronawirusa.

Dodatkowe środki bezpieczeństwa zostały wprowadzone w momencie pierwszego przypadku zarażenia koronawirusem wśród pracowników zakładu.

Zakład kontynuuje produkcję

"Przyjęte regulacje zakładają między innymi obligatoryjne noszenie maseczek przez pracowników na terenie zakładu, obowiązkowe mierzenie temperatury czy ograniczenie do niezbędnego minimum wizyt osób z zewnątrz na terenie obiektów należących do spółki" - podkreślił Dominiak. Dodał, że "ponadto podjęto działania mające na celu zwiększenie liczby punktów dezynfekcyjnych celem jeszcze częstszego mycia i odkażania rąk".

"Wprowadziliśmy także dodatkowe mycia i sanityzacje zakładu. Kolejnym elementem wdrożonym w ramach ochrony bezpieczeństwa pracowników była reorganizacja czasu i miejsca pracy oraz np. korzystania ze stołówek zakładowych" - stwierdził rzecznik. Dodał, że ze względu na zmniejszoną obsadę zmniejszona została też produkcja.

"Ale zachowując zasady reżimu sanitarnego, zakład kontynuuje swoją produkcję" - zapewnił Dominiak. Starachowicki oddział Animex Foods łącznie z pracownikami firm zewnętrznych zatrudnia około dwa tys. osób.

Więcej newsów znajdziesz
w aplikacji INTERIA
Pobierz aplikację

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje