Reklama

Reklama

​GIS wycofał partie suszonej bazylii

Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii suszonej bazylii marki Bolinero. Powodem jest wykrycie bakterii salmonelli w próbkach zbadanych w ramach kontroli urzędowej.

Wycofane ze sprzedaży zostały dwie partie suszonej bazylii pakowane po 15 g, o numerach 19.11 i 19.12, oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.

Reklama

"W wyniku postępowania przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną ustalono, że podmiot P.P.H.U. MAGRAMA użył ww. partii bazylii do produkcji przyprawy Bolinero - bazylia otarta, będącej marką własną firmy Netto Sp. z o.o." - napisano na stronie GIS.

Jak podaje inspekcja, pałeczki salmonelli mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów bez obróbki termicznej.

Konsumenci, którzy kupili wskazane partie produktu, nie powinni ich spożywać. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy